← Takaisin blogiin

Verkostomarkkinointi – Minun totuus

Verkostomarkkinointi – Minun totuus

Työskentelen tälläkin hetkellä verkostomarkkinoinnissa, siinä työssä, joka nostaa joillakin jopa niskakarvat pystyyn. Ja ymmärrän, ihan syystä. Monet verkostot ovat lianneet itse itsensä liiallisella tyrkyttämisellä ja jopa pyhää sotaa toisiaan vastaan lietsomalla. Mitkään muut tuotteet eivät ole niin hyvät, kuin meidän, osta osta osta. Vaivaan kuin vaivaan löytyy purkki, tästä kun otat niin iho paranee ja kun tästä otat, saat kuidut. Monissa verkostoissa jäät jumiin pakkotilauksiin, ja ihmiset karttavat verkostoja näiden asioiden vuoksi. Tästä ei pääse ikinä eroon – on sanottu minulle tästä uudestakin verkostosta. Ilman, että on ensin edes kysytty kysymystä, vaan tuomitaan heti.

Ei verkostoissa ole mitään pahaa, kunhan työ tehdään eettisesti ja nätisti. On asiallista markkinoida omia tuotteita ja monet tuotteet ovat oikeasti parempia verkostoissa kuin kaupoissa. Verkostojen tuotteita sanotaan joskus ylihintaisiksi, koska rahaa palautuu markkinoijalle. Jostainhan se raha kiertää, se on totta. Mutta kerropas minulle, missä ei kierrä? Mitään tuotetta ei myydä missään ilman katetta, se on varma asia! Esimerkiksi juttelin erään maatilallisen kanssa; hän kertoi että saavat sonnin lihasta noin 3e / kg sen myydessään – kaupassa sinä ostat sen 28e/ kg. Sama homma, mutta ei ole verkostomarkkinointia, vaan yleisesti hyväksyttyä “normaalia” tuottaja-kauppias-toimintaa…..

 

Tein valtavan työn itseni kanssa, että pääsin irti edellisestä verkostomarkkinoinnista. Ja nytkin kun tämän kirjoitan, muistathan, että tämä on minun totuus. Monet tuttavat vanhasta verkostosta tämän varmasti lukevat, niin kiitos muista –  en hauku teitä. Suurin osa teistä on jo minut psykologisesti heittänyt helvettiin, palamaan kiirastulessa. Onnekseni sellaista ei ole olemassa, karma kylläkin 😉

Tein painonpudotustulokseni ensi alkujaan silloisen verkostomarkkinoinnin tuotteilla. Kun lähdin pois ja työskentelemään SONJANA enkä muiden ohjailtavana, kuvieni alle saatettiin kommentoida “Nuo tulokset tehtiin *piip* tuotteilla”   MITÄ MITÄ MITÄ???? Tehtiinkö? Ensinnäkin tämän verkoston säännöt kieltää kaiken; myös tuon, että tulos olisi saavutettu heidän tuotteillaan – silloin annat ihmisille liikaa lupauksia tuloksista, koska et pysty takaamaan että hänkin ne tulokset saisi. Mikään tuote ei laihduta sinua, kun alat vain sitä käyttämään. Kuin taikaiskusta, pim, olet kunnossa. Olisin voinut tuosta tehdä ilmoituksen toimistoon, mutta kylmästi poistin vain kommentit uutisvirrasta.

Lisäksi, minähän sen tuloksen tein! Minä se painin niiden päivien keskellä ja yritin saada päätäni kasaan, ei ne hiton tuotteet. Ne olivat apuna ja paljon opin tuossa viiden vuoden matkalla –  niin hyvää kuin huonoa. Hyvästä olen kiitollinen, tietysti, ja sain kokea paljon. Tekisin tuon matkan uudelleenkin, koska ilman niitä en tietäisi mitä haluan nyt. Kerron tuosta nyt tässä blogissa, oppivuosista.

 

Olin verkostossani perusmittapuulla sanottuna todella hyvä. Sain palkinto- ja koulutusmatkoja ulkomaille, puhuin lavoilla ja järjestin seminaareja. Seurasin sääntöjä ja opetin niitä muille. Ja sääntöjähän todellakin riitti, et pysty tekemään suoraan sanottuna mitään. Et mainostaa etkä myydä; ilman sääntöviidakkoa. Et saa pitää kotona esillä mitään muita verkostomarkkinoinnin tuotteita omasi vieressä, ettei vaan vieraat näe ja yhdistä meidän brändiä tähän toiseen. Jälkikäteen tarkasteltuna, olin psykologisessa koukussa yhteisöön. Liityin verkostoon siinä vaiheessa, kun olin muuton myötä menettänyt silloisen ystäväpiirin Järvenpäästä. Hyvä ajoitus, ja sain uuden verkoston kautta sellaisiakin ystäviä, jotka ovat niitä vielä tänäkin päivänä. Kun olin valmis asiaa tarkastelemaan, katsoin itseäni ulkopuolisena ja sitä mieletöntä työmäärää jonka aiheeseen uhrasin. Silti palkkani ei ollut “kuin” hoitajan palkka. Toki, viihdyin erittäin hyvin ja olen siitä kiitollinen, että näin ettei paikkani ole hoitajana vaan hyvinvointiohjaajana.

 

Tässä välissä haluan välikommenttina sanoa sinulle, joka olet jossakin verkostossa mukana: saatko palkkaa? Saatko oikeasti rahaa tekemästäsi työstä? Pystytkö saavuttamaan ne unelmat, joita sinulle syötetään? Onko sinun rahat kiinni jatkuvasti varastossa, jolloin sinulla ei varsinaisesti ole ikinä rahaa? Saavutatko kovalla pistemäärällä luvan osallistua seminaariin, johon maksat itse kalliin lippusi? Jos saat palkinnoksi kylpylämatkan; paljonko maksat siitä viikonlopusta; tunteina vuoden aikana ja euroina kylpylälipusta. Ja niin edelleen. Tarkastele asiaa rehellisesti. Jos haluat ja tarvitset lisätuloja, niin saatko niitä oikeasti?

Kun ns. lopetin edellisessä verkostossa, ihmiset kyselivät miksi. En tohtinut puhua totuudella, vaan sanoin että tuotteissa on niin paljon makeutusaineita, etten pysty niitä enää suosittelemaan. Totta tuokin, olin monesti asiaan törmännyt ja itsekin niitä välttelen. Olisin voinut valita laajasta tuotesarjasta ne tuotteet, joissa ei ole makeutusaineita, niitäkin on. Mutta, todellinen syy oli aivan toinen. Olin niin ärtynyt ja vihainen, etten voinut asiasta puhua, olisin muuten haukkunut kaikki. Päätin olla hiljaa ja järjestellä palikoita päässäni. Sen myötä sainkin aivan järjettömän päänsäryn, ja olin aivan varma, että olin sairastunut aivokasvaimeen. Mikään määrä särkylääkkeitä ei auttanut (söin oikeasti niitä PALJON! ja monta viikkoa)  ja huomaan, että nytkin sama päänsärky kolkuttelee kun tätä kirjoitan. Keho viestii kun asiat ei suju hyvin.

 

Se on tullut monelle selväksi, että nauran paljon ja tykkään kertoa tarinoita. Tekevälle sattuu ja näitä tarinoita kerron. Silloisessa verkostossa sain kulisseissa palautetta ja Räsänen pudotettiin maan tasolle – älä vain kuvittele itsestäsi liikoja. Älä vain nauti siitä, että ihmiset nauravat. Minulle saatettiin sanoa, että hyvä puhe, mutta jatkossa älä viljele noin paljon vitsejä. Vaikka yleisö todellakin piti puheistani! Oikeasti, vielä tänäkin vuonna olen saanut kuulla, etteivät ole koskaan nauraneet niin paljon kuin silloin, kun pidin puheen kolme vuotta sitten. Ja tästäkin puheesta sain negatiivista feedbackiä ns. valvojilta. En ollut se kiltti tyttö, joka silmät vedessä kertoi koskettavia tarinoita, vaan se rempseä äiti, joka unohti missä ollaan.

Sain myös ohjeita kuinka pukeutua. Olin vuosia ollut tyytymätön itseeni ja miltä näytän- nyt olin tyytyväinen itseeni enkä taaskaan kelvannut. Kun en suostunut pukemaan jakkupukua päälle vaan halusin olla OMA ITSENI ja farkut jalassa;  puheeni pito kiellettiin. En saanut puhua farkuissa, ja minulle sanottiin, että olisit voinut sanoa suoraan ettet vain halua puhua. Minun totuuteni kiellettiin ja käännettiin, että syy on minun. Tämän jälkeen verkostoon järjestettiin ns. Kultapossukerhossa pukeutumiskoulutusta – mitä viestit omalla pukeutumisellasi. Tietysti näin tilanteen ja jostain syystä vain roikuin mukana. Sama tapahtui, kun olin jättämässä verkostoa ja siirtymässä seuraavaan (?). Isossa seminaarissa  oli koulutettu osallistujia varomasta muita verkostoja – ne yrittävät saada teidät mukaansa.

 

En missään vaiheessa ollut lähtemässä pois itse verkostosta, vaan minut suljettiin ulos. Ajattelin tehdä kahta verkostoa yhtäaikaa, koska se minun “tasollani” oli vielä verkostojen sääntöjen mukaan luvallista. Ajattelin katsoa, mitä tulevaisuus tuo ja mikä kantaa. No sitä päätöstä ei tarvinnut kauaa odotella: Minut erotettiin välittömästi kaikista mahdollisista facebook ryhmistä, jopa siitä, minkä itse olin luonut alunperin. Verkostossa puhuttiin “PERHEESTÄ” – minua oksetti se ajatus ja monesti sanoin, että minä en kuulu mihinkään verkosto-perheeseen. Lauseen loppu; – “…….ja kukaan ei halua riitautua perheensä kanssa” kertoo sinullekin, miksi. Kuuluin saavutuksieni ansiosta “Kultapossukerhoon”, tästäkin minut välittömästä suljettiin ulos.

Palkitseminen verkostossa on psykologista – tee pisteitä niin saat tämän ja tämän. Juokse hevonen, juokse!!! Ja kun juokset, ylemmät tasot saa yhä enemmän rahaa. Eipä siinä, näinhän se toimii business kuin business. Palkitaanhan hyviä kauppiaitakin ahkerasta työstä. Tavaraa alkoi kertymään joka nurkkaan ja viimeisiä palkintoja en jaksanut enää edes avata ulos pahvilaatikoistaan. Kun aloin tätä himoittua tavaraa (ja yleensä vielä huonolaatuista) myymään, tuntui että oksennan. Ahdisti kuvata näitä paitoja ja kylttejä, mittareita ja kirjoja –  kuin kutsusta hyvä ystäväni sattui tulemaan kylään ja näki, miten tuskastelin sen tavarapaljouden keskellä. Tämänkin jälkeen, kun myin tavarat verkoston kirpputoripalstalla –  ryhmä suljettiin, tietysti. Kuulin, että ihmiset suuttuivat tästä tälle “Kultapossukerholle”, mutta kukaan ei suostunut ikinä mitään vastaamaan. Nyt on kielletty, ettei vastaavaa kirpputoriryhmää saa enää perustaa verkoston jäsenien kesken. Erittäin taitavaa vallan väärinkäyttöä.

 

Verkostossa ihmiset esittivät minulle ystävää tavatessani heidät ja tiesin aina, etteivät he minun ystäviä ole. Energiat eivät valehtele – tunsin aina luissani sen tekoystävällisyyden ja ärsytys kasvoi. Näin mitä ihmiset oikeasti ajattelee ja kuuntelin valheita. Ymmärrän täysin, että tästä yhteisöstä on vaikeaa lähteä. Saat tosi hyvän jengin, kun sulaudut mukaan. Saat reissuja ja palkintoja, halauksia ja pukujuhlia. Sellaisia kokemuksia, joita et normaalisti saa. Tiedän, että yksi ystävistäni on pakotettu luopumaan toisesta verkostosta – muuten et saa olla enää meidän jengissä. Ja ymmärrän niin hyvin; aikuisena kivojen asioiden kokeminen on miltei mahdotonta. Mutta…..

Olin viettänyt monet matkat tässä “ystäväporukassa”, ja osoittautui etteivät he lopulta olleet minun ystäviäni. Näinhän minä sen aina – olin liian kapinallinen. Päivällisillä minulle ei puhuttu, vaan lähinnä ärsytin olemuksellani kun en istunut hiljaa vaan elin. Minua ei valokuvattu esille facebookkiin ja näytin sen monesti tuttavilleni; eikö ole hauska sattuma, etten taaskaan ole ollut mukana. Matkoilla koin olevani ulkopuolinen ja keskellä jotain näytelmää, jossa kumarretaan suurta logoa kuin alttaria. Ei ole mitään niin suurta ja mahtavaa kuin tämä elämä! Jättäydyin pois osasta koulutuksia, ja sain tästä tietysti lokaa niskaani – näytin huonoa esimerkkiä muille suomalaisille. Teit niin tai näin, niin aina väärin. Joko itseäni vastaan tai verkostoa vastaan.

 

Minut on kylmästi blokattu ulos, olen petturi ja takinkääntäjä. Myönnän, että kun minut yhdistetään vielä edelliseen verkostoon, meinaan hermostua. Se johtuu siitä, etten ole kertonut omaa totuuttani – en niiden vuosien aikana enkä vielä ennen tätä päivää. Ihmisten käyttäytymistä ohjaa vain pelko tai rakkaus. Onnekseni olin tämän ymmärtänyt uusien tuttavieni kautta siihen mennessä. Puhelut joita aloin saamaan, oikeasti jännittivät ja odotin milloin soittaa seuraava henkilö esittääkseen ystävää. -”Mitä sulle kuuluu? Sonja voitko sä hyvin? Sonja ootko masentunut?” Sellaiset henkilöt, joiden tiesin mieluummin karttelevan minua kuin soittavan! Olivat saaneet ohjeet ylälinjaltaan soittaa minulle, koska ovat hyviä puhumaan ja esittämään että välittävät. No, nämäkin ovat minut ystävistään erottaneet.

Yhden merkittävimmistä puheluista sain tammikuussa -17 lentokentällä. Olin matkalla Dubaihin, jonka olin saanut lahjaksi, jälleen, toisesta verkostosta. MUTTA – tämä matka oli yksityishenkilön kustantama, ei verkoston. Päänsärky oli jäätävä. Sain puhelun, että tee nyt matka ja nauti ja palaat sitten takaisin levänneenä. Näet varmasti paljon uudesta verkostosta ja innostut, mutta muista miten me susta tykätään. Sitten tuli puhetta valokuvista facebookissa; nätisti sanottiin, että varothan ettet postaa kuvia toisesta tuotteesta tai kehu tätä uutta. Siinä päänsäryn keskellä sanoin yksikantaan, että en jaksa enää ajatella. Poistan teidän verkoston valokuvat facebookista, niin ei tarvitse teidän enää minua vahtia;  ja ajattelin, että sitäpaitsi kuolen tähän päänsärkyyn.

 

Matkalla koneeseen hävitin puhelimeni. Haluttiin siis, että yhteydet ulkomaailmaan nyt katkeaa. Pakotettiin näkemään, mitä Sonja ajattelee. Olin viikon siis ilman omaa puhelinta, tosin sain tietysti lainaan muiden pädejä, jotta vähän näin mitä tapahtuu. Lisäksi en ollut ikinä tavannut niitä henkilöitä kenen matkassa olin. He tapasivat väsyneen Räsäskän, jäätävässä päänsäryssä puhelin kadonneena minut ensin kertaa lentokentällä. En ollut koskaan nähnyt Saijaa, Johnia, Jenniä….. olin varmasti niin poissaoleva, kuin vain ikinä pystyn olemaan. Nukuin miltei koko lentomatkan, koska en pystynyt puhumaan päänsäryltä. Mutta ei mennyt huonosti tuokaan, sain vierustoverilta Dubaissa salassa viestin käteeni: “Mites olisi treffit?” ja puhelinnumero. Mieti – nukuin koko matkan ja iskin siinä samalla deittiseuraa 😉 Tai olisin iskenyt; minulla ei ollut puhelinta ja hänellä sormus kädessä. Hauska juttu kuitenkin.

Tuon viikon aikana päänsärky katosi – yhtä aamuna heräsin ja huomasin, että se on POISSA!!!! Viikkoja lamauttanut päänsärky, lopultakin poissa enkä kuollutkaan!!! Ja kun pääsin kotiin, puhelin oli tallessa Helsinki- Vantaan lentokentällä.

 

Olen siis yhä mukana verkostomarkkinoinnissa. Tuotteet toimii taas ja ilmapiiri on kepeä. Minulle ei ole luvattu rahasummia, noin 300-500e/kk on realistinen mitä voi saada perustyöllä. Ja se on täysin totta. Noin on käynyt. Saan pukeutua farkkuihin tai jakkupukuun tai olla tulematta ollenkaan paikalle. Ja mikä parasta; tehdä työtä ihan sellaisena ihmisenä kuin olen, enkä verkoston sääntöjen mukaan. Saan opetella hinnoittelemaan itse itseni – edellisessä verkostossa kun et saanut ottaa tekemästä työstä yhtään mitään. Siksi hinnoittelu ja itseni arvostaminen rahallisesti on ollut minulle, 40v äidille, erittäin haastavaa. Tiedän, että monien on vaikeaa minuun suhtautua uudestaan, kun aloitin oman tavan toimia ohjaajana enkä enää muiden ohjaillessa päätöksiäni. Uusia kontakteja syntyy koko ajan, olen aloittanut kaiken aivan alusta. Kokeileppa tehdä sama perästä – tiukille veti myös rahallisesti, mutta kannatti enemmän kuin pystyn kuvailemaan.

Jatkan tätä aihetta tulevaisuudessa artikkeleissani, mikä sai minut käyttämään nykyisen verkostomarkkinointi merkin tuotteita. En siis alkujaan lähtenyt tekemään edes töitä, vaan kokeilemaan tuotteita uudelleen kymmenen vuoden tauon jälkeen ja sillä tiellä ollaan matkalla…

 

Tarina oli pitkä, kiitos kun jaksoit lukea <3 Ja käyhän taas kurkkaamassa päivitettyjä palveluitani. 😉

Osallistu keskusteluun

Vastaa